Aningen blek i sin presentation och enkel i sin framställning men mitt val då det skulle ätas fritt för ett mål..
Det kan tyckas trist, javisst – bjuder på den – men jag tillagade en kålpudding på gammalt vis till lördagens middag som cheat meal. Tillät mig höfta och dosera behovet med ögat, varför portionen blev modell större, men det går ju att lägga till och dra ifrån så som ni behagar. Låt er inte luras av det något alldagliga namn som rätten tituleras med eller dess utseende, smak-explosionen då den salta nötfärsen möter den söta vitkålen i en krämig kompott är svårslagen och det finns en anledning till att jag repeterar receptet i detta forum…
En singel-portion till en sugen Body Fitness atlet, på diet, innehåller:
Vitkål (250g skuren i strimlor), Nötfärs (200g, fetthalt 5 %), Lök (50g gul, hackad), Olivolja (1 tsk, av finare kvalitet), Ris (30g, parboiled), Mjölk (0,5 dl, fetthalt à mellanmjölk), torra kryddor så som salt, peppar, aromat.
Den skurna vitkålen läggs i en kastrull med ca. 1 dl vatten, tillåt den puttra tills den blir mjuk (tar en kvart ungefär) och rör om med jämna mellanrum. Samtidigt steks den hackade löken med nötfärsen i lite olivolja och kryddas efter behag. När kålen mjuknat och färsen har fått en fin stekyta sammanförs de båda i grytan och övriga ingredienser tillförs (riset och mjölken). Vänd runt så att allt blandas och häll sedan över den begynnande puddingen i en ugnsfast form. 40 minuter behöver den i den 200 grader varma ugnen innan den är klar. Vänd puddingen några gånger med jämna intervaller så att kålen inte bränns och riset kommer under ytan.
Jag åt min portion med lingonsylt (Önos lågkalori-variant). Mjölken, som jag hade i, byts ut mot annan fetare mejerivara om man önskar en krämigare pudding.
Näringsvärden (utan lingonsylten): 500 kcal med fördelningen i gram (P 50g, K 39g, F 14g) och i procent (P 41%, K 32%, F 27%).